Optimaliseer je je operatie of hou je lekker alles bij het oude?

Je bent in de laatste stap van het continue plan-do-check-act-proces aanbeland. In de eerste fase heb je verzonnen wat je gaat doen. Daarna ben je gaan rijden en heb je pakketjes afgeleverd. In de check-fase heb je op basis van verzamelde data gecontroleerd of de zaken ook gegaan zijn zoals je had gepland zodat je nog beter kunt gaan plannen voor de volgende keer. Nu ga je acteren op basis van die verzamelde informatie.

Aanvaard je de consequenties of niet?

In de check-fase ben je er, op basis van de verzamelde informatie, waarschijnlijk achter gekomen dat er een probleem is, of op z’n minst dat er verbeteringen mogelijk zijn. Je operatie aanpassen is niet altijd waar je op zit te wachten. Nu kun je twee dingen doen. Je kunt het probleem negeren en de software zodanig inzetten dat je om het probleem heen werkt. Dan laat je de huidige operatie leidend zijn. Lijkt de makkelijkste weg, maar je beperkt daarmee ook de winst die je uit de software kunt halen. Of je aanvaardt de consequenties en gaat er vol overtuiging mee aan de slag.

Als je blijft doen wat je altijd deed…

Stel: je hebt tien chauffeurs en die rijden ieder hun eigen rondje. Gaat al jaren goed! Toch is er dikke kans dat als je die informatie in RoutiGo invoert, er nieuwe, andere rondjes uitkomen. De consequentie daarvan kan zijn dat Henk op de verkeerde bel drukt en Fatima de krat fruit op de verkeerde plek neerzet. Vervelend. Nu kun je ervoor kiezen om elke chauffeur toch z’n oorspronkelijke rondje te laten rijden. Na mogelijk enige optimalisatie van de volgorde in de route, ga je dus handmatig ingrijpen en drukt Henk weer op de goede bel en zet Fatima de krat weer op de goede plek. Zo blijf je lekker doen wat je altijd al deed.

Of maak je een professionaliseringsslag?

Je kunt ook doen zoals Fruitzaken. Zij gingen met de inzichten aan de slag en besloten een professionaliseringsslag in hun operatie te maken. De eerste dag dat hun chauffeurs met RoutiGo de weg op gingen wisten de denkbeeldige Henk en Fatima ook niet meer goed waar ze moesten aanbellen en waar ze die ene specifieke krat moesten neerzetten. Maar die informatie kun je in de app kwijt: waar moet je aanbellen, naar wie moet je vragen, waar moet in dat ene gebouw de krat komen te staan? Zo kunnen je chauffeurs hun werk altijd op de juiste manier doen, ongeacht wie welke route rijdt. Toch maakten hun vijf chauffeurs na optimalisatie nog steeds te lange dagen. Ze waren niet om vier uur binnen maar stonden om zes uur nog steeds gefrustreerd in de file. De planner heeft RoutiGo toen laten berekenen wat er zou gebeuren als ze er een extra auto bij zetten. Wat bleek: als er een extra auto met chauffeur bij zou komen zouden de chauffeurs om drie uur binnen zijn. Dat scheelt Fruitzaken heel wat dure overuren en hun chauffeurs hoeven niet gefrustreerd stil te staan in de file. Die extra auto betaalde zich vanzelf terug.

Sta jezelf toe de vruchten te plukken

Je moet jezelf dus wel toestaan de vruchten te plukken. Als je de consequenties van je inzichten niet durft te aanvaarden betaal je én geld voor een softwaretool, én voor te veel auto’s en overuren én heb je gedonder met je chauffeurs. Ben je vooruitstrevend en durf je de uitdaging aan te gaan? Of ben je conservatief, en zeg je: ‘leuk en aardig maar ik geloof er niet in en blijf lekker bij het oude’? Natuurlijk is het vaak onzeker wat er gaat gebeuren, maar als je vol overtuiging met je inzichten aan de slag gaat, maak je impact, verbeter je je operatie en stimuleer je de groei van je bedrijf. Onze ervaring is dat de bedrijven die hard groeien precies die bedrijven zijn die de inzichten echt gebruiken om de kern van operatie aan te passen. Vandaag zien ze dat het anders moet, morgen doen ze het anders, overmorgen plukken ze daar de vruchten van en over drie weken zetten ze er een auto bij. Dat is wat wij acteren noemen!

Meer weten?

De cyclus is rond en je wilt aan de slag. Over twee weken vatten we het proces nog even samen. Snap je het inmiddels wel en heb je helemaal geen zin om op ons te gaan zitten wachten? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via het contactformulier of bel ons op 030 – 7600 018.


RoutiGo mailen

info@routigo.com