Dit brengt die ‘verwende snotneus’ jouw organisatie

dit-brengt-die-verwende-snotneus-jouw-organisatie

Kijk ik om me heen, in onze branche, dan zie ik de jonge generatie steeds vaker een beetje gniffelen om ‘de oudjes’. Maar die ‘broekies’ weten het verschil tussen de A10 en de A20 niet eens, hoor ik de oudere garde dan smoezen. Waarom je deze jonge generatie toch in dienst zou moeten nemen? Omdat vaak alleen jong snapt wat er verouderd is in jouw organisatie. Met jong talent kom jij verder.

 

In touch met de nieuwe wereld

Wij, de toch wel wat oudere generatie, vindt de jongere generatie vaak maar wat lui. Verwende snotneuzen, noemen we ze ook weleens. Maar geloof het of niet, die snotneus van een jaar of 18, plant met gemak vijf senior planners eruit. Waarom? Omdat hij in verbinding staat met de nieuwe wereld. Hij groeide op met technologie om zich heen en heeft geleerd hierop te vertrouwen. Hij vindt ons op zijn beurt, dan vaak ook maar saai en vastgeroest en kiest liever voor vooruitgang, gesteund door de laatste technologie.

Blindelings vertrouwen

Waar oud tot voor kort nog een streepje voor had op jong, haalt jong oud nu in binnen de logistiek. Oké, ze hebben geen flauw benul van waar de Kerkstraat zich precies bevindt, maar weten onwijs slim met de laatste technologie om te gaan. Zij denken het niet beter te weten dan de computer, maar vertrouwen blindelings op de laatste technische snufjes. De oudere generatie heeft op haar beurt weer veel kennis van de branche en op de weg. Samenwerking is hierin volgens ons dan ook ‘key’.

Beter luisteren

Volgens generatiespecialist Kim Jansen van The Young Workforce wordt het tijd dat oud naar jong gaat luisteren. Alleen zo profiteren we van het beste van twee werelden, zegt zij: “Jong weet wat er nodig is om te vernieuwen. Dat kunnen zij jouw organisatie brengen. Daar moet nu echt eens naar geluisterd worden. De oude generatie drukt het enthousiasme en de creativiteit van jong, op de werkvloer, vaak de kop in, waardoor deze kracht verloren gaat en jong in zijn schulp kruipt en het vuur kwijtraakt. Zonde en zo onnodig!”

Ga jij mee of blijf je achter?

“Waar oud instruerend en top down werkt, kiest jong voor holistisch en fluïde. Jong verlangt naar coachend leiderschap en flexibiliteit. Jong houdt niet vast aan kaders en functie-omschrijvingen, maar zoekt naar uniek talent in iedereen. Geef jong de ruimte en zie wat dat voor jou kan doen. Jong houdt niet graag vast aan het oude, maar wil zich continu vernieuwen. En dat komt donders goed van pas, want onze wereld blijft veranderen. Ga jij mee of blijf je achter?”


RoutiGo mailen

info@routigo.com